Εφαρμογή βρίσκει χημικά πρόσθετα! Το σύγχρονο καταναλωτικό κοινό ενημερωνέται, ψάχνεται, μαθαίνει. Έχει μεγαλύτερο βαθμό συνειδητοποίησης και ενσυναίσθησης των αναγκών και των προλβημάτων που προκαλούνται στο περιβάλλον και την κοινωνία από την υπερκατανάλωσηκαι τη χρήση βλαβερών συστατικών. Αυτός είναι ο λόγος που πλέον οι σύγχρονοι καταναλωτές κατά τη διάρκεια των αγορών τους αφιερώνουν χρόνο σημαντικό χρόνο για να κατανοήσουν τα συστατικά που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων και ειδκότερα σε απορρυπαντικά, καλλυντικά ή τρόφιμα…

Οι φόβοι των καταναλωτών

Μια βασική ανησυχία που έχουν οι καταναλωτές είναι τα χημικά πρόσθετα που εντοπίζονται σε αυτά ή και άλλα προϊόντα, τα οποία προκαλούν ανησυχίες για την επίδραση που μπορεί να έχουν στην υγεία τους. Όσο και να προσπαθούν να βρουν την άκρη, ωστόσο, πολλές φορές η αναζήτηση είναι δύσκολη: περίπλοκες ονομασίες, δυσνόητοι όροι, ψλά γραμματα. Ποια προϊόντα είναι τελικά φιλικά και κατάλληλα; Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει μια ελληνική εταιρία, η οποία δίνει άμεσες και σίγουρες απαντήσεις για την προέλευση των συστατικών των διαθέσιμων προίόντων στην αγορά.

«Ολο και περισσότεροι καταναλωτές εκφράζουν τέτοιου είδους ανησυχίες, διότι, λόγω των μεγάλων, άγνωστων χημικών ονομασιών ή κωδικοποιήσεων των συστατικών δεν μπορούν να διακρίνουν τι είναι ασφαλές, τι έχει χαρακτηριστεί ως πιθανώς καρκινογόνο, τοξικό, αλλεργιογόνο για την υγεία και τι όχι», αναφέρει στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» η ερευνήτρια δρ Ζωή Κούρνια, η οποία επινόησε την εφαρμογή Ingredio που έχει ως μοναδικό στόχο να ενημερώσει και να καθησυχάσει τους καταναλωτές. Οπως εξηγεί η ίδια, η οποία μεταξύ άλλων είναι ερευνήτρια Γ΄ στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, η Ingredio αναδύθηκε μέσα από το πρόγραμμα egg της Eurobank και κατόρθωσε το καλοκαίρι του 2017 να λανσάρει το προϊόν της. Η εφαρμογή φαίνεται ότι έχει βρει ανταπόκριση αφού οι χρήστες της φθάνουν συνολικά τις 40.000.

Πώς λειτουργεί όμως η εφαρμογή;

Ο καταναλωτής πρέπει να κατεβάσει την εφαρμογή στο smartphone, να βγάλει φωτογραφία την ταμπέλα των συστατικών ενός απορρυπαντικού ή καλλυντικού ή ενός τροφίμου κλπ. Στη συνέχεια, η εφαρμογή μετατρέπει την εικόνα σε κείμενο και έπειτα, αναζητεί κάθε συστατικό στη βάση χημικών δεδομένων που έχει κατασκευάσει η ομάδα της Ingredio. Σημειώνεται ότι οι πληροφορίες προέρχονται από πηγές όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ΠΟΥ αλλά και τα εθνικά ινστιτούτα υγείας των ΗΠΑ. Σε λίγα δευτερόλεπτα, τα αποτελέσματα παρουσιάζονται μέσω ενός χρωματικού πάνελ επικινδυνότητας, στο οποίο απεικονίζεται και η συσχέτιση του κάθε συστατικού με τοξικότητα, αλλεργίες, ερεθισμούς, ακόμη και καρκίνο, σύμφωνα με τους περιορισμούς που έχει θέσει η Ε.Ε.

«Αλλη τέτοια εφαρμογή δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά», αναφέρει η κ. Κούρνια προσθέτοντας ότι «οι υπάρχουσες εφαρμογές περιορίζονται στο σκανάρισμα barcodes προϊόντων, με βάση το οποίο αναζητούνται τα συστατικά δίνοντας μετά πληροφορίες για την καταλληλότητά τους». Η διαφορά έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι οι εφαρμογές αυτές λειτουργούν μόνο για τα προϊόντα που είναι καταχωρισμένα με barcode και μόνο εντός της χώρας όπου λειτουργεί η εφαρμογή. «Αντιθέτως, εμείς απευθυνόμαστε σε 96 χώρες και η εφαρμογή λειτουργεί για συστατικά στην αγγλική και στη γαλλική γλώσσα, ενώ θα προχωρήσουμε σε μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες».

Εγώ “egreeno” MONO οικολογικά προϊόντα

Η απήχηση που έχει στους Έλληνες χρήστες η ιδέα της εφαρμογής Ingredio, δείχνει να συμβαδιζει με τις αρχές ενός σύγχρονου και πιο συνειδητοποιημένου τρόπου ζωής. Μια τέτοια επισήμανση αποτελεί μια εξαιρετική αφορμή για κάθε ελληνική εταιρία ώστε να ακολουθήσει το παράδειγμα της σειράς φυσικών απορρυπαντικών EGREENO και να στραφεί στο περιβάλλον, αξιοποιώντας τις ευεργετικές δυνατότητες της φύσης, με στόχο τη δημιουργία οικολογικών προϊόντων από αγνά συστατικά με φιλική σύνθεση για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Δεν είναι απλώς μια επιλογή. Αλλά μια σύγχρονη ανάγκη.